I.C.I. Bucharest

 

Upgrading the B body building, section 2, from the ICI assembly – Bucharest and developing a Data Centre by consolidating the estate, creating a basement and secluded B+GF+1S+2S stacking.

The investment consists in achieving a modern data centre equipped with all the necessary areas - technical rooms (servers, UPS, TEG, electronic archives, etc..), administrative offices, meeting rooms, conference rooms etc on the current location of body B, section II, located within incorporated area Blvd Averescu no. 8-10 of the National Institute for Research and Development in Informatics – Bucharest. The main building’s sizes are 32.5 m long and 20.80 wide, resulting in a building area of 675 sqare meters, developing area of 2631 square meters, height regime B + GF +1S + 2S secluded (hmax = 15.00 m ).

Following the conclusions of expertise and space needs of the beneficiary, in conjunction with the main use of the property, the following intervention measures were proposed: the creation of a general basement, functioning as a civil protection shelter, multi layering of body B building, section II, to B+GF+1S+2S height, working as conference rooms and offices, by redesigning the initial structural system, dispensing of the “Space frames” system and switching to the “Dual” structural system - spatial frames and reinforced concrete structural walls.

The infrastructure of the building was made using a general foundation at elevation -5.20 m, after placing a ballast cushion having a thickness of 1.50 m and a bank support on two directions with tangential drilled piles having a diameter of 300m, on one side, and a bank support on two directions type “Berlin” with HEA 200 metal profiles inserted into 300m drilled holes and a concrete base, on the other side. The “Dual” system superstructure consists of pillars, beams and apertures placed symmetrically towards the two main axes so that its structure may handle well the lateral loads, being able to take over and pass on the whole gravitational and lateral design strains to the foundation soil. Floors of reinforced concrete beams disposed on the two directions, with a thickness of 16 cm, and the conference halls areas are ribbed in order to achieve rigid washer function.

Outdoor enclosures were made using plastered Parotherm brick, 30 cm thick, and the facade thermal insulation system coated with alucobond and curtain walls. Interior movement is done by using the elevator and concrete staircase, and sanitary and electrical installations have been placed under the floating floor and inside the coffered ceiling. Inner compartments were made using glass walls.